Back To Top

Blog

De toekomst van het kantoor

Lees hieronder integraal een interessant artikel van de website Alles over HR

 

Al sinds maart zijn de meeste mensen genoodzaakt thuis te werken. Voor sommige bedrijven was het wellicht even wennen, terwijl andere al veel verder waren in het proces van online samenwerken. Een ding is in ieder geval zeker: het aantal online videoconferences, Zoom-borrels en webinars is nog nooit zo hoog geweest.
Voor de pandemie werd gedacht dat fysieke kantoren noodzakelijk waren voor productiviteit, cultuur en het aantrekken van medewerkers in the war for talent. Heeft corona onze visie hierop inmiddels veranderd? Het kantoorleven is volledig op de schop gegaan en hierdoor zijn veel van ons onderdeel geworden van het grote thuiswerkexperiment. Natuurlijk missen we de gezellige weekendpraatjes op kantoor of de vrijdagmiddagborrel, maar al met al blijken we het thuis qua productiviteit goed te doen. Uit een wereldwijd onderzoek van Leesman blijkt dat maar liefst 82,2% van de medewerkers thuis productief is tegenover 62,8% op kantoor. Positieve cijfers dus, maar hoe gaat de werkomgeving eruitzien na corona?


IS DIT HET EINDE VAN HET KANTOORTIJDPERK?

Het is onwaarschijnlijk dat we volledig teruggaan naar hoe het was. Het thuiswerken biedt een aantal voordelen waardoor medewerkers dit altijd aan kantoor zullen spiegelen. Zo kon het woon-werkverkeer worden vermeden, zijn er positieve gevolgen voor het milieu en is er meer tijd voor het gezin. Bedrijven zullen gedeeltelijk thuiswerken moeten blijven aanmoedigen. De hoge mate van flexibiliteit die nu wordt ervaren, is moeilijk weer in te leveren. Medewerkers willen duidelijkheid over de toegevoegde waarde van fysieke kantoren en dus zullen er goede afspraken moeten komen. Een goede werkomgeving draagt uiteindelijk bij aan het succes. Volgens zakenblad Forbes kan het kantoor simpelweg niet verdwijnen. Op meerdere niveaus blijft een fysieke locatie belangrijk. Waarom? We lichten een paar thema’s hieronder uit:

 

1. DE MENS ALS SOCIAAL DIER
Allereerst is het cruciaal vanuit humanitair oogpunt. De mens is namelijk een sociaal wezen waardoor we behoefte hebben aan sociale interactie. De een misschien iets meer dan de ander. Door fysiek samen te werken, voeden we onze behoefte aan saamhorigheid. Natuurlijk is het fijn dat we met de moderne technologie elkaar kunnen videobellen, maar dit voorziet slechts in een deel van onze sociale behoefte.

 

2. HET PRAATJE BIJ DE KOFFIEAUTOMAAT
Het fysieke kantoor is daarnaast een broedplaats voor innovatie. We willen bijdragen aan wat nieuw en impactvol kan zijn. Creativiteit kan overal tot stand komen, maar fysiek samen zijn werkt het beste om de hersenen te stimuleren. Er kan op elkaars ideeën voortgebouwd worden. Een succesvol idee komt tot stand door de snelle uitwisseling van concepten en het inhaken op elkaar, waarbij het gesprek niet verstoord wordt door het haperen van de Teams-verbinding. Inspiratie wordt opgedaan tijdens het koffiedrinken met collega’s die je niet dagelijks spreekt. Kortom: je werkt individueel perfect thuis, maar presteert als team beter als je samenkomt op kantoor.

 

3. SAMEN STA JE STERKER
Een kantoor geeft ons een gemeenschappelijk gevoel waarbij we samen naar een doel toewerken. Het samenkomen op een plek die ons eraan herinnert dat je verenigd bent en deel uitmaakt van iets groters. Daarnaast is het een plek waar met elkaar gelachen wordt en waar schouderklopjes worden gegeven. Deze communicatie geeft energie en daar kan geen social media of technologieplatform tegenop.

 

4. MULTITASKEN TEN TOP
Een ander belangrijk punt is het snakken naar afwisseling. En een werkplek hoort hierbij. We hebben inmiddels bewezen dat we thuis kunnen sporten, les kunnen geven, werken, winkelen en socializen, maar dat wil niet zeggen dat dit bevorderlijk is voor onze geestelijke gesteldheid. Uit onderzoek blijkt dat onze hersenen snel verveeld raken. We hebben die prikkeling nodig van naar een fitnessclub te gaan, samen te komen met vrienden of te werken op kantoor.

 

5. LINKS OF RECHTS?
De dagelijkse beweging die we voorheen hadden, is ook flink verminderd. Al is het maar de korte afstand van het wisselen tussen vergaderruimtes. Bewegen zorgt voor een verbeterd geheugen. Waar voorheen iedereen de route naar kantoor aflegde, kruipt iedereen nu vanuit bed direct achter zijn laptop, soms zelfs nog in pyjama. Het hebben van een plek om naartoe te gaan, zorgt ervoor dat desoriëntatie wordt verminderd. Je onthoudt dingen ook veel beter als je meer oriëntatiepunten om je heen hebt. Dus die fietstocht naar kantoor, wandeling naar de printer of dat praatje op de vierde verdieping zijn zeker ergens goed voor.

 

6. DE BEDRIJFSCULTUUR
Doordat we niet fysiek op kantoor zijn, ondervinden veel bedrijven problemen met hun bedrijfscultuur. Ook voor het aantrekken van nieuw talent is dit lastig, omdat een groot deel van de bedrijfscultuur nu ongrijpbaar is. De werkplek is een krachtige manier om de cultuur op een tastbare manier te laten zien.

Ook leidinggevenden hebben moeite met begeleiden en aansturen op afstand. Ze kunnen via videobellen medewerkers verantwoordelijk maken voor bepaalde werkzaamheden, maar het is moeilijker en de kans is groter dat bepaalde bijdrages worden gemist en dus niet worden beloond. Toch biedt het ook een kans om nieuwe ideeën te omarmen. Zo hebben we de virtuele coffeebar in het leven geroepen om zo af en toe toch over koetjes en kalfjes te kunnen praten.

 

VAN KANTOOR NAAR SAMENWERKINGSHUB
Al met al zal er dus kritisch naar de invulling van kantoren moeten worden gekeken. HR, Facility en IT vormen de gouden driehoek en zullen elkaar voortdurend tegenkomen bij het invullen van de toekomstige werkplek. HR zal meer in een coachende rol zitten en zich focussen op het behouden van de verbinding met de medewerkers. Probeer het net iets anders te doen dan de rest en investeer nog meer in je medewerkers en hun werkplek. Statische bureaus zijn niet langer wenselijk, maar juist een plek waar innovatie, creativiteit en ontwikkeling plaatsvindt. Het kantoor wordt echt een samenwerkingshub. Een ding is zeker en dat is dat het fysieke kantoor wel blijft bestaan, maar dat thuiswerken een nóg belangrijker aandeel gaat krijgen. Het is dus geen kwestie

VERTEL ME MEER

Je hebt geen fancy kantoorpand nodig om het imago, het gevoel en de uitstraling die past bij het bedrijf vorm te geven.

+31 (0)20 770 89 53
kopjekoffie@noffice.nl
Frans Halsstraat 39, 1072 BL Amsterdam